Bujkáló ukrán embercsempészt fogtak el a szabolcsi rendőrök Budapesten


Hamis okmányokkal csaknem egy évig bujkáló ukrán embercsempészt fogtak el a szabolcs-szatmár-beregi rendőrök szerdán Budapesten – közölte a megyei főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Fülöp Gergely elmondta, hogy a 46 éves férfit egy fővárosi gyorsétteremben vették őrizetbe, és elfogásakor is hamis iratokkal próbálta igazolni magát. Egy másik álnevén a Győri Törvényszék is körözte az ukrán állampolgárt, ugyancsak embercsempészés miatt.

A férfi csaknem egy évvel ezelőtt hét afgán állampolgárnak nyújtott pénzért segítséget, hogy Ukrajnán keresztül az Európai Unió területére jusson.
Az illegális bevándorlókat tavaly február 28-án Sonkádon fogták el a rendőrök, az őket segítő ukrán férfinak azonban sikerült elmenekülnie a helyszínről. Kézre kerítésére nyomozás indult, körözést adtak ki ellene, és a kutatómunka most vezetett eredményre – ismertette a szóvivő.

Az embercsempésznek volt egy magyar segítője, ellene a rendőrség tavaly szeptemberben vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást, és tart a büntetőeljárás ellene.

mti