Jacenyuk megsemmisült, Szaakasvili egyre erősebb


Mérhetetlen Arszenyij Jacenyuk kormányfő pártjának, a Népfrontnak a támogatottsága – derült ki abból a felmérésből, amit a Rejting kutatóközpont végzett arra vonatkozólag, hogy amennyiben most lennének a parlamenti választások, mely pártok tudnák teljesíteni az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben sor kerülne az egyre gyakrabban emlegetett előrehozott választásokra, a miniszterelnök és a politikai ereje a süllyesztőbe jutna.

A legújabb rangsor arról árulkodik, hogy alaposan megerősödött az ex-régiósokra épülő Ellenzéki Blokk.

A Petro Porosenko Blokkra a szavazók 16,3 százaléka voksolna, míg az Ellenzéki Blokkra 13,8 százalék. Utánuk a Szampomics (13,5 %), a Batykivscsina (12,9 %), a Szvoboda (8,3 %), a Radikális Párt (6,5 %) és az Ukrop (5,2 %) következne.

Némileg a bejutási küszöb alatt foglal helyet a Társadalmi Pozíció nevű tömörülés.

Érdekesség, hogy amennyiben a Porosenko elnök legfőbb bizalmasának tartott Mihail Szaakasvili odesszai kormányzó külön párttal indulna, igen magas, 11 százalék körüli eredményre számíthatna. Ebben az esetben a Porosenko Blokk csak valamivel több, mint 14 százalékos támogatottságra számíthatna, miközben az Ellenzéki Blokk megőrizné a 13 százalék feletti teljesítményét. Szaakasvili blokkja az Ellenzéki Blokkot leszámítva minden más bejutásra esélyes politikai erőtől elcsenne legalább 2 százalék körüli szavazatmennyiséget.

A Rejting központ közvélemény-kutatásának eredményeit a Korrespondent közölte, de nem sokkal később valamiért levették az oldalról ezt a hírt…