Kijevben eltitkolták a halottak számát


A hivatalos Kijev gyakorlatilag elismerte: hazudott egy éve, amikor a debalcevói veszteségekről nyilatkozott. A védelmi minisztérium vezérkari főnöksége most közölte az egy évvel ezelőtti veszteségeket, ami köszönőviszonyban sincs azokkal az adatokkal, amiket korábban közöltek – tudta meg a korrespondent.net.

A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint a 2015. február 18-i debalcevói kivonulásig 136 ukrán katona vesztette életét és 331-en szereztek sebesüléseket. Elismerték azt is, a haditechnikájuk harmada odaveszett.

Az ukrán katonák tavaly január közepén kerültek egy körgyűrű fogságába. Február 18-an próbáltak kitörni, amikor a helyzetük már végleg kilátástalanná vált. Hamarabb is megtehették volna ezt, de a vezérkar utasítására maradniuk kellett, noha úgy kevesebb lett volna az áldozat. A kivonulás során 110-en vesztették életüket, 270-en megsebesültek, 7-en fogságba estek, 18-an pedig nyom nélkül eltűntek. Legalábbis a vezérkari főnökség legújabb beszámolója alapján.

Hogy ennek mennyire lehet hinni, azt nem tudni, ugyanis a debalcevói vereség alkalmával a hivatalos adatok még csak 13 halottról, 90 fogságba esett katonáról és 82 eltűntről szóltak.

A felkelők részéről akkor azt közölték, hogy legalább 3 ezer ukrán fegyveres veszett oda a harcokban.