Maradásra kérte az ukrán elnök a gazdasági minisztert


Ajvarasz Abromavicsusznak maradnia kell a gazdasági minisztérium élén – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök szerdán Facebook-oldalán.

Porosenko közleményében tudatta, hogy tárgyalt a miniszterrel, aki aznap jelentette be lemondási szándékát, kérve a parlamentet, hogy már csütörtökön döntsön, elfogadja-e.
“Beszéltem Ajvarasz Abromavicsusszal, akit én hívtam a csapatomba, én adtam neki ukrán állampolgárságot, és én kértem pártom frakcióját, hogy őt jelöljék gazdasági miniszternek” – írta az államfő. Porosenko szavai szerint a litván származású miniszter megerősítette, hogy kormányzati munkája alatt az elnök teljes mértékben támogatta reformkezdeményezéseit.

“A magam részéről a jövőben is együtt kívánok működni vele. Úgy gondolom, hogy Ajvarasznak maradnia kell a posztján, és folytatnia kell a reformokat” – írta az államfő, hozzátéve, hogy a tárcavezető még fontolóra veszi lemondási szándékát.

Porosenko hangsúlyozta, hogy a múlt év végén megalakított nemzeti korrupcióellenes irodának mindent ki kell vizsgálnia, amit szerdán a miniszter nyilvánosságra hozott.
Abromavicsusz azzal indokolta távozási szándékát, hogy az államfő mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében a tárcánál, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat. Elmondta, hogy a legsúlyosabb konfliktusa Ihor Kononenkóval, Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezető-helyettesével volt. Abromavicsusz szavai szerint a helyettes frakcióvezető egyebek mellett azt akarta elérni nála, hogy nevezze ki egyik emberét miniszterhelyettesnek a gazdasági tárcánál.

Kononenko tagadja az ellene felhozott vádakat, és kijelentette, hogy kész együttműködni a korrupcióellenes irodával az ügy tisztázása végett.
A miniszter nyomán két helyettese, Julija Klimenko és Makszim Nefedov is benyújtotta szerdán lemondását.

mti