Meghalt egy orosz tanácsadó Szíriában

An Islamic State flag flies over the custom office of Syria's Jarablus border gate as it is pictured from the Turkish town of Karkamis, in Gaziantep province, Turkey in this August 1, 2015 file photo. REUTERS/Murad Sezer/Files

Oroszország Védelmi Minisztériuma jelentett arról az incidensről, amiben meghalt egy orosz tanácsadó. A szíriai terroristák február elsején nyitottak tüzet aknavetőből egy katonai laktanyára.

„Az orosz katonai tanácsadó segítséget nyújtott a szíriai hadseregnek az új típusú fegyverek használatának az elsajátításában, amikor a támadás érte” – nyilatkozta az orosz minisztérium.

Közben a szíriai ellenzék képviselői is bejelentették, hogy nem messze a török határtól 15 szír katonát öltek meg, akik közül ötnek ezredesi rangja volt. Erről az Anadolu írt a forrásaira hivatkozva. Hírszerzési információnak alapján, olyan helyszínt támadtak meg, ahol szír tisztek találkoztak Oroszországból származó tisztekkel. A megbeszélésén Turkmandag régió környékének biztonságát és jövőjét tárgyalták volna.

Közben az orosz védelmi minisztérium szerdán a Nyitott Égbolt-szerződés megsértésével vádolta meg Törökországot, miután Ankara nem engedélyezte, hogy egy orosz gép ellenőrző repülést hajtson végre légterében. A tárca közleménye szerint a február 1. és 5. között tervezett repülés útvonalát elküldték a török védelmi minisztériumnak, de Ankara nem engedélyezte azt.

Moszkva szerint ezzel Törökország “veszélyes precedenst teremt”, és megszegi a Nyitott Égbolt-egyezményben foglalt kötelezettségeit.mti/karpathir