Meghalt egy orosz tanácsadó Szíriában


Oroszország Védelmi Minisztériuma jelentett arról az incidensről, amiben meghalt egy orosz tanácsadó. A szíriai terroristák február elsején nyitottak tüzet aknavetőből egy katonai laktanyára.

„Az orosz katonai tanácsadó segítséget nyújtott a szíriai hadseregnek az új típusú fegyverek használatának az elsajátításában, amikor a támadás érte” – nyilatkozta az orosz minisztérium.

Közben a szíriai ellenzék képviselői is bejelentették, hogy nem messze a török határtól 15 szír katonát öltek meg, akik közül ötnek ezredesi rangja volt. Erről az Anadolu írt a forrásaira hivatkozva. Hírszerzési információnak alapján, olyan helyszínt támadtak meg, ahol szír tisztek találkoztak Oroszországból származó tisztekkel. A megbeszélésén Turkmandag régió környékének biztonságát és jövőjét tárgyalták volna.

Közben az orosz védelmi minisztérium szerdán a Nyitott Égbolt-szerződés megsértésével vádolta meg Törökországot, miután Ankara nem engedélyezte, hogy egy orosz gép ellenőrző repülést hajtson végre légterében. A tárca közleménye szerint a február 1. és 5. között tervezett repülés útvonalát elküldték a török védelmi minisztériumnak, de Ankara nem engedélyezte azt.

Moszkva szerint ezzel Törökország “veszélyes precedenst teremt”, és megszegi a Nyitott Égbolt-egyezményben foglalt kötelezettségeit.

mti/karpathir