Moszkva szerint Törökország katonai invázióra készül


Intenzív katonai átcsoportosítást tapasztalt az orosz honvédelem a török-szír határon. Egyre több jel mutat arra, hogy Törökország titokban Szíria megtámadására készül – jelentette be Igor Konashenkov, az orosz honvédelmi minisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy egyre több titkos katonai csoportosításról árulkodó jelet tapasztalnak a török-szír határnál. Emlékeztetett, legutóbb is Moszkva szolgáltatott megdönthetetlen bizonyítékokat a török agresszióról az észak-szíriai Latakia tartomány lebombázása után – számol be a Híradó.hu.

“Meglepve értesültünk arról, hogy a Pentagon, a NATO és számos emberjogi szervezet még most sem képes kiállni Szíria mellett, szótlanul tűrik a török bombázásokat” – mondta felháborodva.

Konashenkov felemlegette az orosz megfigyelés leállítását is. Szerinte pont azért tiltotta ki a török kormány az orosz gépeket a határ menti területekről, hogy minél tovább titokban tartsa illegális katonai tevékenységét.

Konashenkov a törökök számlájára írta az Iszlám Állam terroristáinak felfegyverzését is, fényképpel bizonyította, hogy Aleppóban és Idlibben harcosokkal és fegyverekkel látják el őket az éj leple alatt. A képen a Rejhanli ellenőrzőpont szerepel.

Egy ilyen fontos információkat eltitkoló NATO tagország nemcsak a szervezetre, de Európára is bomlasztó hatással lehet, még tovább csökkenti a tagállamok közti a bizalmat – figyelmeztetett.

Szerinte Moszkva nem hagyja szó nélkül a Nyitott Égbolt Szerződés megszegését. Moszkva sokkal intenzívebb hírszerzési és felügyeleti munkát folytat a Közel-Keleten, mint korábban, így az ankarai kormány titkolózása véleménye szerint amatőr lépés.

hirado.hu