Mozgósítás: nehezebb lesz kibújni


Bár még pontosan nem tudni, hogy mikortól kezdődik és meddig tart majd a részleges mobilizáció hetedik hulláma, de úgy fest az előzőekhez képest mostantól sokkal nehezebb lesz kibújni a mozgósítás alól – írja a Szegodnya című napilap internetes kiadása.

Az ukrán vezérkar és a hadügyminisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy az újabb hullám mikortól lép életbe. Azt is titokban tartják, hogy pontosan hány személyt terveznek mozgósítani. Eddig csupán annyit árultak el, hogy a korábbiakhoz képest kevesebb személyt érint majd a mozgósítás. Vladiszlav Szeleznev az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének szóvivője azt mondta, hogy a negyedik hullámban mozgósítottakat – becslések szerint 50 ezer katonát – kell leváltani.

Viktor Muzsenko vezérkari főnök korábban azt nyilatkozta, hogy a keretszámokat várhatóan március végén hozzák nyilvánosságra. Nem hivatalos vezérkari források szerint a korábbiaknál 30 százalékkal kevesebb személyt mozgósítanak majd a hetedik hullámban.

A Szegodnya újságírójának az egyik megyei hadkiegészítő parancsnokságon azt nyilatkozták, hogy a mobilizációs tervet egyelőre még kapták meg, mivel még nincs erre vonatkozó államfői rendelet. Viszont a járási hadkiegészítők már most megkezdték az előkészületeket a behíváshoz.

Mihail Kardinal az ukrán fegyveres erők ezredese kijevi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tervek szerint az idén négyezer szerződéses katonát vesznek majd állományba. Hozzátette, egyre többen jelentkeznek, betudható ez annak is,, hogy január 1-től hétezer hrivnyára emelték a katonák bérét. Míg korábban hetente mindössze 20-30 személy jelentkezet, addig csak idén januárban összesen 400-an léptek be szerződésesként hadseregbe.

A Szegodnya összeállításából az is kiderül, hogy az előzőekhez képest most sokkal nehezebb lesz kibújni a mozgósítási kötelezettség alól. Ugyanis a hadkiegészítőkben a papír alapú adatkezelést felváltja az egységes elektronikus nyilvántartás.

A katonai vezetés most azért lobbizik, hogy a Legfelső Tanácsban elfogadják azt a törvénytervezetet, amely a parancsnokságoknak biztosítaná a teljes hozzáférést az adóhatóság, a migrációs szolgálat és az egységes választói nyilvántartásához és további állami szervek adataihoz.

Amennyiben a képviselők megszavazzák ezt a tervezetet, akkor 18-tól 60 éves korig bárkiről tudni fogják merre járt, hol lakik, mikor lépte át az államhatárt.

Ráadásul az új adatbázisban már a kiskorúakról is gyűjtenek majd adatokat.

Roman Bakumenko a fegyveres erők egyik magas rangú tisztje szerint a jegyzéket csak a katonai mozgósítás és a sorkatonai behívás ideje alatt használják majd. Az ezredes államtitokra hivatkozva, azt nem árulta el, hogy hány személy kerülhet a regiszterbe. Vladiszlav Szeleznev, viszont elmondta, ha a képviselők mégsem szavazzák meg a törvénytervezetet, akkor is működésbe lép az egységes hadköteles-nyilvántartási rendszer.
A Szegodnya értesülései szerint a vezérkarban az a szóbeszéd járja, hogy az új rendszerrel, sokkal nehezebb lesz kibújni a mozgósítási kötelezettség alól.

A hadkiegészítő parancsnokok tudni fogják a hadkötelesek pontos lakcímét, tényleges tartózkodási helyét és munkahelyét.

Közben Ukrán Hadügyminisztérium honlapján közzétett közleményben cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint az ukrán vezérkar azt javasolta, hogy a mozgósítás esetén a hadköteles férfiak csak a katonai hatóságok engedélyével hagyhassák el az országot. Erről IDE kattintva olvashat.