Orosz-norvég egyezség a menekültekről


Moszkva beleegyezett, hogy azok a menedékkérők, akiknek kérelmét a norvég hatóságok elutasították, tartózkodási engedélyhez jussanak Oroszországban – közölte a norvég igazságügyi minisztérium egyik munkatársa, a szerdán Moszkvában e kérdésben tartott egyeztetések egyik résztvevője.

Az igazságügyi tárca tisztségviselője hozzátette, az orosz fél számára nem megfelelő az, ha az érintett személyek az észak-norvégiai Storskog határátkelőnél lépnek orosz földre, az elutasított menedékkérőket repülőgéppel kell Moszkvába szállítani.

Az orosz törvények értelmében Storskognál tilos a gyalogos határátkelés, ezért a Norvégiába igyekvő menedékkérők korábban kerékpárral keltek át a norvég-orosz határ ezen szakaszán.

Tavaly összesen 5500 menedékkérő utazott Norvégiába az északi sarkköri orosz határon át.

A schengeni zóna egyik legészakibb határátkelőjének számító storskogi átkelőnél – a Norvégia és Oroszország közötti egyetlen határállomásnál – kialakult helyzet hónapok óta tartó viszályt okozott a két ország között.

A skandináv ország kormánya korábban úgy döntött, hogy mivel számos menedékkérő Oroszországban élt, vagy tartózkodási engedélyt kapott a szomszédos országban, mielőtt Norvégiába érkezett, Oslo őket ugyanazon az úton visszaküldi Oroszországba.

Közülük kétszázan azonban visszatértek, miután két héttel ezelőtt az orosz hatóságok nem engedték be őket.

mti