ENSZ-békefenntartók erőszakoltak meg gyerekeket a Közép-afrikai Köztársaságban


Újabb erőszakos eseteket tárt fel az ENSZ belső vizsgálata a Közép-afrikai Köztársaságban – derült ki a világszervezet közép-afrikai missziójának közleményéből. Szexuális visszaélésekről van szó, köztük kiskorúak megerőszakolásáról, amelyet az ENSZ békefenntartói követtek el.

A békefenntartó misszió az afrikai ország középső részén fekvő Bambari városában azonosított hét újabb áldozatot.

A közlemény szerint az esetekre a Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet hívta fel a misszió figyelmét január 21-én azért, hogy az áldozatok orvosi és pszichológiai kezelést kaphassanak, és a misszió felelősséget vállaljon a feltehetően elkövetett bűnökért.

Ezután sürgősen Bambariba küldték az ENSZ belső vizsgálatait végző irodájának egyik munkatársát.

A belső vizsgálat megállapította, hogy az áldozatok közül öten kiskorúak, egy felnőtt szexuális kizsákmányolás áldozata lett, míg a hetedik személyt az ENSZ egyelőre nem tudta kihallgatni.

Az ENSZ bejelentette: a vizsgálat után hazarendelik a Bambariban állomásozó 120 kongói katonát, akik szeptember 17-e óta teljesítenek szolgálatot a térségben. A laktanyát addig sem hagyhatják el.

Az ENSZ misszióinak keretében tavaly világszerte hatvankilenc szexuális erőszakkal kapcsolatos esetet regisztráltak, közülük huszonkettő érintette a közép-afrikai misszió tagjait.

mti