Mennyit fizet, aki kevesebbet fogyaszt?


Téves szóbeszéd terjed megyeszerte a szubvencióval rendelkezők körében. Többen érdeklődtek, igaz-e a hír, miszerint amennyiben a háztartás nem használja el teljes mértékben azt a mennyiségű gázt, villamos energiát, vizet stb., amire állami támogatást kapott, annak összegét a szezon végén vissza kell téríteni az államnak, sőt a következő szezonban akár meg is vonhatják emiatt a támogatást. 

A sokakat érdeklő kérdés tisztázása végett Ljubov Hulához, a megyei szociális főosztály szakemberéhez fordultunk, aki elmondta:

Az állítás teljesen alaptalan, szó sincs visszafizetésről.

A szubvenció összegét a szociális normák alapján számolják ki, melyeket a Miniszteri Kabinet 2014.08.06.-án kelt 409. számú rendeletében rögzített, s annak mértéke nem függ a reális fogyasztástól – olvashatjuk a Kárpáti Igaz Szó aktuális számában. Butaságot csinál az, aki, akár szüksége van rá, akár nincs, mindenáron el akarja használni azt a mennyiségű gázt, vizet, áramot, amelyre támogatást kapott. Ugyanis az az összeg, amit havonta megtakarít, a számláján halmozódik, s felhasználható a következő hónap(ok)ban,

és nem kell visszafizetni az államnak.

A támogatásnál alacsonyabb fogyasztás nem lesz kihatással a következő szezonra, hisz mint mondtam, annak összegét a megállapított szociális normatívák, nem pedig a reális fogyasztás alapján adják meg.

A támogatási rend kimondja, a kötelezően befizetendő összeget minden esetben törleszteni kell. Amennyiben azt valaki ignorálja, úgy a következő szezonban megvonhatják tőle a kedvezményt. Itt is kivételt képeznek azonban azok a fogyasztók, akiknek a takarékosság kapcsán túlfizetése van. Mivel a számlájukon felhalmozódott összeg fedezi a fogyasztást, ezért a kötelezően befizetendő összeget sem kell átutalniuk. Őket emiatt nem tehetik az adósok listájára.

Magyar Tímea/ KISZÓ