Nem gondolta meg magát az ukrán gazdasági miniszter


Az ukrán államfő kérése ellenére távozott a kormányból csütörtökön a gazdasági miniszter, de három másik miniszter, aki korábban szintén bejelentette lemondási szándékát, úgy döntött, hogy marad – jelentette be csütörtök késő este a kijevi kormány.

Ajvarasz Abromavicsusz gazdasági miniszter azzal indokolta távozási szándékát, hogy a Petro Porosenko államfő mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében a tárcánál, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat. Ezenkívül megvádolta az elnök egyik szövetségesét, hogy megpróbált elsikkasztani állami pénzeket. Elmondta, hogy a legsúlyosabb konfliktusa Ihor Kononenkóval, Porosenko Blokkjának frakcióvezető-helyettesével volt. Abromavicsusz szavai szerint a helyettes frakcióvezető egyebek mellett azt akarta elérni nála, hogy nevezze ki egyik emberét miniszterhelyettesnek a gazdasági tárcánál.

Porosenko szerdán még megpróbálta maradásra bírni a minisztert, de ez nyilvánvalóan nem sikerült. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök csütörtök este rendkívüli kormányülést tartott, és ezen Abromavicsusz széke üres volt.

A gazdasági miniszter távozása jól érzékelteti, hogy milyen nagy a megosztottság a kormányzó koalícióban. Ukrajna nyugati támogatói pedig rögtön figyelmeztették az ukrán vezetést, hogy

az ország szemmel láthatóan kihátrál azon reformok mögül, amelyeknek a keresztülvitelét vállalta a több milliárd dolláros pénzügyi segélyért cserébe.

Jacenyuk kijelentette, hogy kormánya nem tér el a megígért reformoktól, és követelte, hogy a politikusok hagyjanak fel a kormány zsarolásával, a nyomásgyakorlással, a miniszteri, miniszterhelyettesi, állami cégvezetői helyekért a kulisszák mögött folytatott ügyletekkel.

Bejelentette lemondását korábban az egészségügyi, a mezőgazdasági és az infrastruktúráért felelős miniszter is, de ők a kormányülésen közölték, hogy maradnak, ha politikai befolyástól mentesen keresztülvihetik az eltervezett reformokat.

mti