The Washington Post: a szír ellenzék elveszíti Aleppót


A szíriai ellenzék az életben maradásért küzd azután, hogy Aszad katonái az orosz légierő támogatásával a felkelők számára fontos ellátási útvonalakat vágnak el. A The Washington Post szerint ez újabb menekülthullámot indíthat meg Törökország felé.

Az orosz légicsapások az ellenzék Aleppó környékén lévő állásaikra egybeestek a genfi tárgyalások kudarcával. Az amerikai oldal szerint ez arra enged következtetni, hogy Oroszország inkább a katonai győzelemben érdekelt a helyzet békés rendezése helyett. Az ellenzék harcosai az utóbbi napok bombázásait az egyik legintenzívebbként jellemezték.

A szíriai kormányerőknek szerdára sikerült elvágni az egyik legfontosabb ellátási útvonalat, amit mindeddig az ellenzék irányított.

Aleppo Szíria egyik legnagyobb városa és ennek elvesztése végzetes lehet a felkelők számára az öt éve tartó polgárháboruban.  Az amerikai oldal szerint Aleppo elvesztése humanitárius krízist is okozhat és az ENSZ képtelen lesz segítséget nyújtani, ha a szír kormányerők fogják uralni a területet.