Abromavicius: Ukrajnának szakértői kormány kell

gazdasagi_miniszter_ukrajna

Aivaras Abromavicius, a héten sok vihart kavaró ukrán gazdaságfejlesztési miniszter Natalija Jareszkót látná a legszívesebben a miniszterelnöki székben.

Erről a litván származású miniszter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában beszélt. Szerinte Ukrajnának most egy technokrata szakértői kormányra lenne szüksége, amelyben senki sem vállalhatna szerepet politikai kvóták alapján. Máskülönben esélytelennek látja a reformok véghezvitelét.

Abromavicius a jelenlegi pénzügyminisztert, Natalija Jareszkót tartja a legalkalmasabbnak a kormányfői posztra. A gazdaságfejlesztési miniszter azért nyújtotta be a héten lemondását, mert indoklása szerint nem hagyják végigvinni az elképzelt reformokat. Két személyt is megnevezett, akiket felelősnek tart azért, hogy Ukrajna egy helyben topog a meghirdetett reformokkal. Az egyik ilyen személy szerinte Igor Kononenko, a Petro Porosenko Blokk egyik meghatározó politikusa, az államfő közeli üzleti társa.

Abromavicius elmondta, Kononenko ráakar erőszakolni egy olyan miniszter-helyettest, aki Kononenko üzleti érdekeltségeiért lobbizna. Kiosztotta még Viktor Sokin főügyészt is, akit abban hibáztat, hogy semmit sem halad előre a korrupcióellenes harc.

Abromavicius arra kérte Porosenko elnököt, hogy szabaduljon meg környezetében ettől a két embertől, mert ezek nem Ukrajna, hanem a saját pénzügyi érdekeiket nézik.