Csaknem 35 ezer menekült érkezett a határhoz az elmúlt két napban


Csaknem 35 ezer szíriai menekült érkezett a szíriai-török határhoz Kilis városánál, ellátásukról a határ szíriai oldalán felállított táborban gondoskodnak – mondta szombaton Kilis tartomány kormányzója.

Suleyman Tapsiz a Kilis közelében található Oncupinar határátkelőnél újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy további 70 ezer szíriai menekültre számítanak, ha az orosz légicsapások és Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregének előrenyomulása folytatódik a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

“Nem zártuk be a kapuinkat, de ebben a pillanatban nincs szükség arra, hogy határainkon belül lássuk vendégül ezeket az embereket”

– mondta a kormányzó, hozzátéve, hogy élelmiszert, sátrakat és takarókat adtak a szükséget szenvedőknek.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra szólította fel Törökországot, hogy nyissa meg határait a szíriaiak előtt, és Brüsszel éppen ilyen célokra ad segélyt Ankarának.

Eközben szombaton további kétezer türkmén lépte át a szíriai-török határt, hogy elmeneküljön a Szíria északnyugati részén, Aleppó térségében dúló harcok elől. A menekültek a dél-törökországi Hatay tartományban fekvő Yayladagi városa közelében lévő Guvecci táborban leltek ideiglenes menedéket

mti