Szaúd-Arábiát érdekli az ukrán búza


Szaúdi üzletemberek hajlandóak nagyságrendileg 10 milliárd dollárt invesztálni az ukrán agráriumba, állítja Vagyim Vahrusev rijádi ukrán nagykövet.

A tsn.ua hírportál cikke szerint a nagykövet mintegy 30 szaúdi üzletemberrel tárgyalt erről. Szaúd-Arábiában nem termeszthetnek búzát, ezért a helyi vállalkozók külföldön keresnek beruházási lehetőséget búzatermesztés céljából. Hamarosan a potenciális beruházók Ukrajnába látogatnak, hogy személyesen győződjenek meg az itteni invesztíciós lehetőségekről. Ám ha mindent rendben találnak, akkor is csak három év múlva indulhat be ez a beruházási projekt.

2015-ben az Ukrajnába érkező beruházások értéke 3 milliárd dollár körül alakult. Összesen 133 országból érkezett tőke ide, de ezeknek a 83 százaléka innen jött:

Németország, Ciprus, Hollandia, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Virgin-szigetek, Ausztria, Svájc és Olaszország.

A beruházások harmada az iparba irányult. Az idén az éppen felmondó ukrán gazdasági miniszter becslése szerint 5 milliárd dollárnyi tőke áramolhat Ukrajnába.