Célkeresztbe húzta az orosz ellenzéket Kadirov


A Vlagyimir Putyinhoz hűséges csecsen elnök több olyan fényképet is megosztott Instagram oldalán, ahol az orosz ellenzéki politikusokat fenyegeti.

A csecsen elnök vasárnap olyan felvételt hozott nyilvánosságra az Instagramon, amelyen símaszkját félrehúzva, gépfegyverrel pózol a hófedte hegycsúcsok előtt.

“Akik még nem értették, meg fogják érteni”

– áll a kép mellett üzenetként, valamint Ramzan Kadirov egy rövid videót is készített, amely ugyanezt a címet viseli.

Egy hete Kadirov olyan videofelvételt tett közzé a közösségi médiában, amelyen az ellenzék egyik vezéralakja, Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök látható egy orvlövész célkeresztjében. A képsorok nem csupán Kaszjanovot, hanem Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki aktivistát is célkeresztben mutatták, aki korábban azt állította, hogy tavaly megpróbálták megmérgezni.

Néhány nappal később mindketten feljelentést tettek a csecsen elnök ellen az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB). Kadirov az elmúlt hetekben egyre ellenségesebben nyilatkozott az orosz liberális ellenzékről, Putyin ellenfeleit

egyenesen a “nép ellenségeinek” nevezte, akiket szerinte szabotázs miatt bíróság elé kellene állítani.

Kadirov több bírálója is gyilkosság áldozata lett az utóbbi tíz évben, köztük Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságíró, akit 2006 októberében öltek meg.