Félszáz gyerek halt meg eddig a kelet-ukrajnai konfliktusban


A legfrissebb adatok szerint eddig 49 gyermek vesztette életét és 138 sérült meg a csaknem két éve tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus következtében Donyeck megyében – hozta nyilvánosságra vasárnap a helyi rendőrség sajtószolgálata.

A másik, harcok sújtotta megyéből, Luhanszkból eddig nem közöltek ilyen tartalmú statisztikát. A megye 1198 általános oktatási intézményéből 542 maradt az ukrán erők ellenőrizte területen, a többi a felkelők uralta térségben van. Az ukrán fennhatóság alatt lévő iskolákban összesen mintegy 155 ezer gyermek tanul. A front menti övezetben az ukrán hatóságok 13 iskolát kényszerültek bezárni a felkelők gyakori támadásai miatt – áll a rendőrségi közleményben.

A 2014 áprilisa óta tartó fegyveres konfliktusban az ENSZ tavaly decemberi adatai alapján összesen több mint kilencezren haltak meg és csaknem 21 ezren szenvedtek sérüléseket, beleértve civileket és katonákat egyaránt.

Kijevi jelentések szerint az elmúlt napokban ismét megsokszorozódtak a felkelők támadásai, vasárnapra virradóan 37-szer sértették meg a tűzszünetet. A hétvégén összesen 12 katona sebesült meg.

A héten csütörtökön 24 óra alatt 84-szer nyitottak tüzet – amire tavaly augusztus óta nem volt példa -, s minden negyedik esetben nehézfegyverekkel

– mondta el vasárnap Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. Aznap egy katona esett el, három sebesült meg.

A felkelők támadásaikat Donyeck környékére összpontosítják, főként a megyeszékhelytől 80 kilométerre északra fekvő, a lázadó kézen lévő Horlivka városának közelében fekvő Zajceve településnél folynak súlyos tűzharcok.

mti