Jaros Ahmetovot okolja


Tucatnyi bizonyíték van arra, hogy Rinat Ahmetov is támogatta a felkelők Vosztok egységét, cserébe pedig a DNR harcosai őrizet alá helyezték a felkelők területein lévő vállalatait – nyilatkozta Dmitrom Jaros, a Jobb Szektor korábbi vezetője Mariupolban.

Úgy gondolja, ha nem lett volna Ahmetov, akkor a donbászi konfliktus se lett volna ennyire véres. Ahmetovot többször is megvádolták, hogy finanszírozza a felkelőket. 2015-ben Hennagyij Korban, az UKROP képviselője is azt állította, hogy védelmi pénzt fizet a felkelőknek, hogy ne bántsák a donbászi vállalatait. Jegor Firszov, a Porosenko Blokk képviselője 2015. április 24-én bejelentette, hogy terrorizmus és szeparatizmus vádjával eljárást indítottak Ahmetov ellen és ezzel kapcsolatban a főügyészség is kihallgatta. Ahmetov sajtóosztálya cáfolta, hogy vádlottként hallgatták volna ki és bejelentette, csak tanúként vett részt a meghallgatáson.

Rinat Ahmetov milliárdos Ukrajna leggazdagabb embere. A Bloomberg adatai szerint 2015-ben 9,3 milliárd dollár volt a vagyona. Az ukrán parlament képviselője is volt a Régiók Pártja színeiben 2006 és 2012 között.