Növekednek a banki szolgáltatások díjai


Fizetni fogunk, ha pénzt veszünk fel az automatából.

A kommunális szolgáltatások árai egyre magasabbak és ezzel együtt növekednek a banki szolgáltatási költségek is. Az egyik legjelentősebb változás a bankszámlák általi fizetések kezelési költségeinek növekedésében vehető észre. Amikor a kommunális szolgáltatásokat fizetjük az elektronikus számláinkkal, abban az összegben benne van az a kezelési költség, amit a bank ezért a szolgáltatásért számol fel és ez az összeg most magasabb lett, mint eddig.

A változás oka egyben az is, hogy például a gázszámlák esetén ezt a díjat a gázvállalatok fizették, de a kormány nemrég ezt megtiltotta nekik.

Ennek nyomán a bankok három hrivnya járulékos költséget vezettek be.

Egy ennél is fontosabb változás, hogy a bankautomatákból való pénzfelvételnél most már fizetni kell a szolgáltatásért is. Az eddigi rendszer szerint, ha a saját számlánkat üzemeltető bank automatájából vettünk fel pénzt, akkor ezért nem kellett fizetni semmit sem. Mostantól kezdve a felvett összeg egytől két százalékos részét kell fizetnünk a felvett összegből számfejtve.

Amennyiben valaki nem a saját bankjából, hanem egy partnerbankból veszi fel a pénzt, akkor a bank által kivetett járulékköltségének kétszeresét kell fizetnie. Van még egy kellemetlen költség, amit több bank is bevezet.

Például ha valaki pénzt utal a számlánkra, akkor először ő fizet azért, hogy pénzt utal a számlánkra, aztán pedig az fizet, akinek a számlájára pénz érkezik. Az egészben talán az a legkellemetlenebb, hogy a legtöbb esetben a bankok még csak nem is értesítik erről az ügyfeleiket, hisz nem biztos, hogy a számla megnyitásában aláírt szerződés kötelezi őket erre.