Oroszországi merényletre készült az Iszlám Állam


Az Iszlám Állam merényletekre készülő hét terroristáját vették őrizetbe az orosz biztonsági erők. Őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hét tagját az oroszországi Jekatyerinburgban; a terroristák Moszkvában és Szentpétervárott akartak merényleteket elkövetni – közölték hétfőn helyi hírügynökségek.

Az Interfax az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatra (FSZB) hivatkozva arról számolt be, hogy az őrizetbe vetteknél tartott házkutatás során a hatóságok robbanószerkezetek készítésére alkalmas laboratóriumra bukkantak. A rejtekhelyen elektronikus gyújtószerkezeteket, lőfegyvereket, gránátokat, robbanószerkezetek alkotóelemeit, valamint szélsőséges irányzatú irodalmat foglaltak le.

A nyomozás feltárta, hogy

a Törökországból érkezett iszlamisták a terrorcselekmények elkövetése után Szíriába akartak távozni, hogy részt vegyenek az Iszlám Állam harcaiban.

A merényleteket Moszkvában, Szentpétervárott és Szverdlovszk megyében készültek végrehajtani. A csoport Oroszország és a közép-ázsiai köztársaságok állampolgáraiból szerveződött.

Az orosz titkosszolgálatok adatai szerint az IÁ-ban egy különleges alegység tevékenykedik, amely oroszországi és európai terrorcselekményeket készít elő. A “Félkarú” ragadványnevén ismert Ahmed Csetajev vezette csoportban többségében észak-kaukázusiak vannak.

(MTI)