Tiszteletbeli székellyé avatták Pál Katalint és Pál Lajost


A Várkert Bazár adott otthont a III. Budapesti Székely Bálnak február 5-én. Az elmúlt években a jótékonysági esemény teljes bevételét a székely közösségek kapták. Idén a szervezők azonban úgy döntöttek, hogy a jelenlegi ukrajnai válságos helyzetre való tekintettel a három székelyföldi kedvezményezett mellett – rendhagyó módon – egy kárpátaljai közösség is támogatásban részesül.

A kedvezményezettek idén így a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás árvái, a székelyudvarhelyi Szent Ferenc Egyesület sérült gyermekei, az oklándi unitárius közösség, valamint a Derceni Református Egyházközség Kárpátaljáról lettek. A külhoni magyar közösségeket rövidfilmen mutatták be a bál résztvevőinek, akik egy mesén keresztül párperces ízelítőt kaptak a Székelyföldi Legendáriumból is.

A hagyományokhoz híven a program és a vacsora menüválasztása a székely tradícióra épített, a bálon énekelt Sorbán Enikő, színpadra lépett a Magyar Állami Népi Együttes a Megidézett Kárpátalja című produkcióval, Pál István Szalonna, a zenekar prímása vezetésével.

A rendezvényen tiszteletbeli székely címeket is átadtak, a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazásra válaszul létrehozott elismerésben részesültek

Pál István Szalonna kárpátaljai származású zenész szülei, Pál Katalin és Pál Lajos, valamint Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester, Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes jászsági származású művészeti vezetője.

mti/kép: mti