A dél-afrikai szén túl drága és a minősége sem jó


Ukrajna nem vásárol több szenet a Dél-Afrikai Köztársaságból, mondta Vlagyimir Demcsisin, Ukrajna energia és szénügyi minisztere február kilencedikén. Az utolsó afrikai szénszállítmány, összesen 80 ezer tonna szén február hatodikán futott be Odessza kikötőjébe – írta meg a Vesti.

A Centrenergo 2015 szeptemberében írt alá szerződést a svájci Mercuria Energy Trading S.A. nemzetközi vállalattal a dél-afrikai szénszállításról, amiről az ukrán politikusok is nagy büszkeséggel nyilatkoztak akkor, hangsúlyozva, hogy a donbásszi és orosz szénszállítástól nem függnek. Bár Ukrajna gazdag szénben, de a legjobb minőségű és legnagyobb nyersanyag a véres harcok által uralt keleti, donbásszi területeken vannak.

A harcok ellenére részben folytatódtak a keleti szénszállítások és az ukrán kormány kereskedni kényszerült a terroristának tartott donbásszi köztársaságokkal.

A szélsőséges erők nyomására végül az ukrán kormány leállította a DNR-ből származó szénszállításokat, de 2015 decemberében megújított az Oroszországból származó szén importját. Idővel azonban a DNR is megújította a szénszállítást.

A Dél-Afrikai Köztársaságból származó szén részben sokkal drágább, mint a keletről származó nyersanyag, másrészt pedig a minősége sem felel meg az ukrán hőerőműveknek. Mihail Volinec, az ukrán bányászok szövetségének vezetője szerint egy tonna afrikai szén nagyjából 69,8 dollárba kerül, míg a donbásszi szén mindössze 42,6 dollárba, és az afrikai szén minőségét illetően még problémák is adódnak, mivel a fűtőértéke eléggé alacsony és ez nem felel meg az ukrán hőerőműveknek.