A demobilizációt mozgósítás követheti


Előláthatóan március végén, április elején esedékes a demobilizáció (a mozgósított katonák leszerelése) következő hulláma – jelentette be külföldi katonai attasékkal folytatott találkozóját követően Viktor Muzsenko, az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának parancsnoka.

Muzsenko arról is beszélt, hogy év elejétől jelentősen nőtt a szerződéses katonák száma az ukrán fegyveres erőknél. A parancsnok állítása szerint január 1-je és február 6-ka között hatezer új szerződéses katonát vettek állományba – számolt be a MigNews hírportál.

„A szerződéses állomány létszámának növekedése révén feleslegessé válhat a katonai mozgósítás” – fogalmazott a vezérkari főnök.

Mihail Kardinal a Nemzeti Gárda személyi állományért felelős parancsnoka egy korábbi nyilatkozatában elárulta, hogy pillanatnyilag 16204 személy van szerződéses státuszban. Idén további négyezer fővel növelnék a létszámot.

Muzsenko bejelentéséből arra lehet következtetni, hogy a demobilizációval egy időben elrendelhetik a részleges mobilizáció hetedik hullámát is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, vezérkari és hadügyminisztériumi források egybehangzó állítása szerint a mozgósítás újabb hullámára a demobilizáció miatt van szükség.