Az Európai Tanács elnöke is az oroszokat okolja a szíriai helyzetért


Az Európai Tanács elnöke is úgy látja, hogy az orosz légitámadások „az amúgy is rossz szíriai helyzeten csak tovább rontottak”. Donald Tusk a Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnökkel folytatott brüsszeli megbeszélése után úgy fogalmazott, “az orosz hadjárat egyenes következményeként a gyilkos Aszad-rezsim teret nyer, a mérsékelt szíriai ellenzék visszaszorul, emellett újabb több ezer menekült indult útnak Törökországon keresztül Európába”.

A nyugati országok azzal vádolják Oroszországot, hogy csapást mér a mérsékelt szíriai ellenzékre is civilek halálát okozva. Oroszország ezzel szemben azzal érvel, hogy

a nyugati és néhány arab országhoz hasonlóan kizárólag az Iszlám Állam állásait támadja.

Moszkva határozottan elutasította a német kancellár és a török államfő hétfőn elhangzott vádjait is, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.

Közben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, az Észak-atlanti Szövetség komolyan tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy Németország és Törökország előző napi felhívásának eleget téve nagyobb szerepet vállaljon a menekültválság kezelésében.

Szíriában a 2011 márciusában kirobbant konfliktus következtében mára 13,5 millióra nőtt a belső menekültek száma, további több mint 4 millióan pedig külföldön kerestek menedéket. A polgárháborúnak már több mint 260 ezer halálos áldozata van.

mti