Az oroszok meghívják Blattert és Platinit


A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egyaránt eltiltott elnökét, Joseph Blattert és Michel Platinit meghívják a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter emlékeztetett, hogy a FIFA független etikai bizottsága a sportvezetőket nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől, ám mindketten fellebbeztek, így álláspontja szerint minden eseményen legálisan részt vehetnek.
“Hogyan fordulhat elő az, hogy egy olyan egykori kiváló játékos, mint Michel Platini, nem mehet futballeseményekre?

Meghívjuk őket, ebben semmi problémát nem látok, hiszen mi leszünk a házigazdák” – szögezte le Mutko.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Blattert korábban “nagyon elismert személynek” nevezte, aki sokat tett a labdarúgás globális fejlődéséért, elősegítette az országok és népek közötti együttműködést, amiért szerinte meg kellene kapnia a Nobel-békedíjat.

Blattert és Platinit azért tiltották el, mert Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál.
A büntetés indoklásában “összeférhetetlenséget” és “hűtlen kezelést” említettek, és jelezték:

a 2011-ben Blatter által Platininek utalt kifizetésnek “semmilyen jogalapja nem volt”.

A 79 éves Blatter 1998 óta vezette a FIFA-t, a 60 esztendős Platini pedig – aki a FIFA alelnöke is egyben – 2007 óta az UEFA-t, és egészen októberi eltiltásáig ő számított a február 26-ára kiírt FIFA-elnökválasztás esélyesének.

mti