Be kell foltozni az orosz büdzsét


Kényes manőverre készül az orosz kormányzat: Anton Sziluanov pénzügyminiszter által mintegy húsz banknak kiküldött megkeresésből kiderül, külföldi kötvénykibocsátást terveznek, 2013 szeptembere óta először. Azóta jócskán megváltozott Oroszország politikai, illetve piaci megítélése, egyrészt a Krím 2014. márciusi annektálása, másrészt az olajárak összeomlása miatt – tudatja a vg.hu portál.

Az előbbi nyomán az USA és az Európai Unió szankciókat vezetett be Moszkva ellen, utóbbi pedig romba döntötte az orosz költségvetést, és immár egy éve tartó recessziót váltott ki. Tavaly 3,7 százalékkal csökkent az orosz GDP a hivatalos adatok szerint, idén év elején pedig a rubel újabb rekordmélységekbe süllyedt, a belföldi kötvényhozamok megindultak felfelé.

Az utóbbi hetekben – részben a szíriai helyzettel és a menekültkérdéssel összefüggésben – felerősödtek azok a vélemények, amelyek szerint lazítani kellene az Oroszországot érintő szankciókon, amit egyébként az embargót megszenvedő európai üzleti körök, sőt egyes politikusok is sürgettek.

Ennek fényében érthető, hogy az orosz pénzügyminisztérium legalábbis megszondázza a piacot egy esetleges eurókötvény-kibocsátás tervével.

A Bloomberg értesülése szerint a lebonyolítási terv címzettjei között van többek között a Goldman Sachs, a Bank of China és a Barclays, olyan belföldi szereplők mellett, mint a Sberbank, a VTB Group és a Gazprombank.

A végleges elképzelést még nem dolgozták ki, de a Financial Times egy név nélkül nyilatkozó banki forrástól úgy tudja, az oroszok 3 milliárd dollárnak megfelelő összegű kötvényt szeretnének kibocsátani.

A pénz a költségvetési lyukak betöméséhez kell: a kormány ugyan már tavaly decemberben kiadta az ukázt a minisztériumoknak, hogy 10 százalékkal csökkenteni kell idén a kiadásokat, de ez lassan halad.

Szóba kerültek privatizációs tervek is – beleértve olyan vállalatok részleges értékesítését, mint a Rosznyeft olajipari csoport vagy az Aeroflot légitársaság –, ezekből azonban lassan folyhat be bármilyen bevétel.