Börtön járhat a katonai bázison tapasztalt körülmények miatt a felelősöknek


Mikolajiv megye katonai ügyészsége eljárást kezdeményez a Sirokij Lan gyakorló téren lévő katonák ellátását illetően. Korábban mi is írtunk arról, hogy az ukrán katonák gyalog indultak el a katonai ügyészhez, hogy felhívják figyelmét az embertelen körülményekre, mely a bázisukon tapasztalható – közölte az unian.net.

A katonai ügyészség bejelentette, hogy az esetet bejegyezték, eljárást kezdeményeztek és a felelősök öt évtől kilenc évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. Olekszandr Kit, Mikolajiv megye katonai ügyésze találkozott a katonákkal és miután azok felvilágosították őt az esetről, kiutaztak a helyszínre.

„A vizsgálat során megállapításra került, hogy a 3. zászlóalj 53-as gépesített dandárját Dnyepropetrovszk megyéből a Sirokij Lanban lévő katonai bázisra helyezték őket négy nappal ezelőtt. A logisztikai személyzet nem érkezett megszervezni a katonák fogadását és elhelyezését, az erre vonatkozó szabályok szerint, a helyszínen lévő parancsnokok pedig nem tettek lépéseket, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek az embereknek. Például egy 20-személyes sátorban háromszor több embert helyeztek el”

– nyilatkozta az ügyészség képviselője. A katonák tiltakozása meghozta eredményét, hiszen az illetékesek hamar találtak megfelelő szállást és ellátást is.

Az elmúlt hetekben szintén történt hasonló incidens,  a szintén Sirokij Lanba érkező 128-as hegyidandár katonáit lyukas sátrakba próbálták elszállásolni -20 Celsius fokos hőmérsékletben. Erről IDE kattintva olvashat.