Elképesztő: 8 méter vastagon temette be a lavina, 6 nap után élve hozták elő


Hat nap után élve találtak meg Kasmírban egy indiai katonát, akit lavina sodort el és temetett be nyolc méter vastagon – jelentette be kedden a hadsereg.

A lavina tíz katonát sodort el múlt szerdán őrhelyükön, az India és Pakisztán által vitatott hovatartozású térségben 6000 méter magasan fekvő Sziacsen-gleccseren. A hadsereg már halottnak vélte őket, így csodával határosnak tartják, hogy legalább egyet élve megtaláltak közülük. A túlélőt válságos állapotban szállították kórházba, ahol meglátogatta őt Narendra Modi indiai miniszterelnök. A hadsereg a visszanyert halvány reménnyel folytatja a kutatást a többi eltűnt katona után.

A Karakorum-hegységben, Kasmír északi részén húzódó Sziacsen-gleccser környéke a világ legmagasabban fekvő csatatere. India és Pakisztán több ezer katonát állomásoztat ott, nemritkán 6000 méternél is magasabban, olyan lavinaveszélyes területeken, ahol a hőmérséklet mínusz 60 Celsius-fokra is süllyedhet. A fagy, a magassági betegség és a hegyekről lezúduló hó mindkét hadsereg katonái közül több áldozatot szedett már, mint a fegyveres összecsapások.

mti