Erdogan: Buszokkal küldjük a menekülteket Európába


Egy frissen kiszivárgott dokumentum szerint a török elnök azzal fenyegetőzött, hogy ráengedi Európára a menekülteket, ha nem kapnak elég pénzt az Európai Uniótól.

Az Euro2day nevű portál szerint a kiszivárgott leirat – melynek hitelességét eddig egyik fél sem erősítette meg – az első, múlt novemberi EU-Törökország csúcs egyik ülésén elhangzottakat tartalmazza – írja a Globoport. A tárgyaláson Recep Tayyip Erdogan török elnök és Davutoglu miniszterelnök, valamint Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vett részt.
A portál szerint amikor a menekültkérdés és különösen az európai pénzek kerültek szóba, elszabadulnak az indulatok. Juncker kijelentette, hogy a törököknek ígért 3 milliárd euró két évre eső összeg, Erdogan bedurvult:

“Akkor mi megnyitjuk a bolgár-török határt, és buszokra tesszük menekülteket”

– idézi a dokumentum a török elnököt, aki évi három milliárdot kért, érvként pedig azt hozta fel, hogy a görögök 400 milliárdot kaptak. A dokumentum szerint később Juncker is elkezdett finoman fenyegetőzni, mondván, ha nincs Schengen, ugrott a török vízummentesség, pénz pedig egyszerűen nincs több.

Később személyeskedésbe ment át a vita: Juncker szerint azért nem vették fel a törököket, mert ott nem volt demokrácia, mire Erdogan azzal vágott vissaz, hogy Luxemburg akkora, mint egy török kisváros, egy rendes háborút se tudna végigharcolni. További részletek itt.