Gázrobbanásban sérültek meg migránsok


Gázrobbanás volt Mexikóban egy házban, ahol egy bűnbanda az Egyesült Államokba eljutni akaró latin-amerikai migránsokat tartott fogva. Öt bevándorló megsérült, köztük ketten súlyosan – közölték helyi idő szerint hétfő este a hatóságok.

Az eset az észak-mexikói Tamaulipas szövetségi állam Reynosa városában történt, közel az amerikai határhoz, amelyen túl a texasi McAllen van.

Mind az öt sérült guatemalai. Közülük hármat kellett kórházba szállítani, egyet súlyos, egyet pedig életveszélyes állapotban, utóbbi testfelületének nagy része megégett.

Mindezekről a Grupo Coordinación nevű állami biztonsági ügynökség számolt be, amely szerint elképzelhető, hogy volt még a házban olyan fogva tartott migráns, aki megsérült, de mindenki elmenekült, így nem tudni róluk semmit.

A bűnbanda legalább 60, különböző állampolgárságú latin-amerikai menekültet tartott fogva a házban. Néhányan, akikkel a hatóságok beszélni tudtak, elmondták, hogy egy héttel ezelőtt rabolták el őket, miközben az Egyesült Államokba akartak eljutni.

Mexikói bűnbandák gyakran rabolnak el migránsokat, és csak váltságdíj ellenében hajlandók szabadon engedni őket. Reynosa városról úgy tudni, hogy a Mexikó harmadik legnagyobb alvilági erejének számító Öböl kartell fellegvára. Ez a szervezet tartja ellenőrzése alatt az amerikai határ menti területeket Tamaulipasban.

mti