Sokin abban reménykedik a donbásszi konfliktus után kiadják Janukovicsot


Viktor Sokin, Ukrajna főügyésze az Inter TV-csatornának adott interjúban azt mondta, hogy a donbásszi konfliktus lezárása után minden bizonnyal kiadják Viktor Janukovics volt elnököt.

„Amint a háború véget ér keleten, akkor az észérvek és a nemzetközi törvények és a jogállamiság érvényesülni fog, és megkapjuk  Janukovicsot” – mondta a főügyész. Sokin bejelentette, hogy véget értek a 2013-2014-es majdani eseményeken történt gyilkosságok nyomozása és Janukovics felelőssége megállapításra került. Az ukrán vádak ellenére Janukovics vagyonát nem sikerült visszaszerezni az országnak – írta a lenta.ru.

Vitalij Kaszko, a főügyész helyettese február hatodikán bejelentette, hogy Janukovics vagyonából egy kopijkát sem sikerült visszaszerezni. A helyettes főügyész azért aggódik, mert az Európai Unió márciusban akár el is törölheti a Janukovics és környezet által bevezetett szankciókat. Az ukrán szerveknek bizonyos csalódottságot okoz az is, hogy az Interpol nem hajlandó körözést kiadni Janukovics emberei ellen, mert minden egyes alkalommal politikai üldözést gyanít a körözés mögött.

„Minden egyes esetben, ami a Majdannal kapcsolatos, az Interpol válasza egy és ugyanaz: az alapszabályzatuk harmadik pontjára hivatkoznak. Ez azt jelenti, hogy politikai indíttatású üldözést gyanítanak és megtagadják a nemzetközi körözést”

– nyilatkozta Szergej Gorbatjuk, az ukrán főügyészség nyomozói részlegének vezetője.