500 ember halt meg Aleppóban


Ötszázhat ember – köztük 89 civil – halt meg a szíriai Aleppó tartományban azóta, hogy a hadsereg az orosz légierő támogatásával február 1-jén offenzívát indított az ottani felkelők ellen – jelentette szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet, amelynek kiterjedt aktivistahálózata van az országban.

A civileken kívül, akik között 23 gyerek van, a kormányerők legalább 143 embere, valamint 169 szíriai lázadó és 105 külföldi dzsihadista (főleg az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának számító an-Nuszra Front tagjai) vesztette életét a harcokban kedd estig – közölte az AFP hírügynökséggel Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

A kormányerők megölt milicistái között van 14 iráni, és legalább három a libanoni Hezbollah radikális síita mozgalomhoz tartozott, amely régi szövetségese Bassár el-Aszad szíriai elnöknek – tette hozzá az igazgató.

Az offenzíva kezdete óta a kormányerők a tartomány északi részének több szektorát visszafoglalták, és azóta a tartománnyal azonos nevű székhely keleti részén – ahol még mindig mintegy 350 ezer civil él – támadják a lázadókat.

Az ENSZ becslése szerint Aleppó tartományban február 1-je óta 31 ezer szíriai – akiknek 80 százaléka nő vagy gyerek – menekült el otthonából.

mti