Az állam visszaveszi a szubvenciót?


Kellemetlen meglepetésre készüljenek azok, akiknek már megítélték az állami rezsitámogatást, mert Kijevben úgy döntöttek, sokaktól visszaveszik azt. Januártól tüzetes ellenőrzésekbe kezdett az ukrán pénzügyminisztérium. Néhány hete még azt nyilatkozták szakemberek a Kárpáti Igaz Szó által készített interjúban (melyet mi is közöltünk), hogy a megítélt kedvezmény, amit ha havonta megtakarít, a számláján halmozódik, s felhasználható a következő hónap(ok)ban, és nem kell visszafizetni az államnak.

Egy tavaly év végi törvénymódosítás értelmében a tárcának joga van bármely ukrán állampolgár pénzügyi helyzetét megvizsgálni, banki adatait kikérni. Erre azért van szüksége, hogy meg tudja állapítani, azok, akik szubvencióért folyamodtak, nem rendelkeznek-e esetleg valamelyik pénzintézményben betéttel.

Azt is leellenőrzik, hogy az illetőnek nem volt-e 2015-ben 50 ezer hrivnyát meghaladó kiadása. Az az abszurd helyzet is előállhat, hogy ha valaki tavaly ennél magasabb összeget fizetett ki mondjuk egy orvosi beavatkozásért, például egy szemműtétért, akkor elvehetik tőle a szubvenciót, sőt, még jól meg is büntetik.

Arszenyij Jacenyuk kormányfő nemrég azt állította, 5,2 millió ukrán család részesül már rezsitámogatásban.

Egészen biztos, hogy egy részüktől visszaveszik azt.

Emellett a már nekik kiutalt pénz kétszeresét kell visszafizetni az államnak, sőt, akár 25 ezer hrivnyás büntetést is megállapíthatnak.

Elemzők szerint ez még nagyon komoly feszültségekhez fog vezetni. Az is kérdéses, hogy a szegény ukrán családoktól hogyan akarják behajtani a visszafizetéseket, hiszen precedens még nem volt. Márpedig, ha azt vesszük alapul, hogy az Ukrajnában élők 80 százalékának a hivatalosan kimutatott bére mellett még van más, a hatóságok elől eltitkolt jövedelme, akkor bizony sokan érezhetik most magukat veszélyben.
Úgy fest,

a kormány kitalálta egy újabb módját annak, miként tudja még jobban megadóztatni az így is nyomorgó lakosságot.

Az is kérdéseket szül, hogyan lehetséges, hogy egy minisztérium nagyobb kontroll jogokkal éljen, mint mondjuk a titkosszolgálat, vagy a rendőrség.

A körülmények miatt a bankok iránti utolsó bizalom is kútba eshet, ami az egész pénzügyi rendszert veszélyeztetheti – fejtegeti a goloskarpat.info.