Egymás után kétszer állították le a dél-ukrajnai atomerőmű egyik blokkját

atom

Meghibásodás miatt két héten belül másodjára is le kellett állítani a dél-ukrajnai atomerőmű kettes blokkját – közölte szerdán az erőművet üzemeltető Enerhoatom ukrán állami vállalat.

A közlemény szerint

a Mikolajiv megyében, Juzsnoukrajinszk város mellett fekvő erőmű kettes blokkját azért kellett ismét leállítani, mert a turbinacsapágyak rezgésszintje magas volt.

Az atomerőmű egyes és hármas blokkja továbbra is üzemel. A radioaktivitás szintje az Enerhoatom szerint nem haladta meg a megengedett szintet sem az atomerőműben, sem annak környékén.

Korábban a fő keringető szivattyú leállása miatt kellett január 27-én lekapcsolni az energiablokkot. A javítások elvégzése után február 5-én helyezték működésbe – írta az MTI.A dél-ukrajnai atomerőmű élettartamát, 2015 végén hosszabbították meg az ukrán hatóságok, annak ellenére, hogy harmincháromból huszonnégy biztonsági problémát nem oldottak meg és nemzetközi kötelezettségeiket sem tartják be. Erről IDE kattintva olvashat.

Közben Vlagyimir Demcsisin, Ukrajna energiaügyi minisztere a tegnap jelentette be, hogy 42 nukleáris üzemanyagcsomagot kapott az amerikai Westinghouse cégtől. Korábban több szakértő is jelezte, hogy a szovjet időkben épült atomerőművek nem kompatibilisek az amerikai fűtőelemkötegekkel. Erről IDE kattintva olvashat.