Külföldiek készültek migránsellenes leszámolásra Svédországban


Megakadályoztak egy támadást egy svédországi menekültszállás ellen, amelyet vascsövekkel, baltákkal, késekkel készültek elkövetni Svédországban élő külföldiek, köztük lengyel állampolgárok.

Nagyszabású támadást akadályoztak meg egy délkelet-svédországi menekültszállás ellen a hatóságok; egy bejelentést követően 14 férfit vettek őrizetbe, akiknél baltákat, késeket és vascsöveket foglaltak le – közölte a svéd rendőrség kedden.

A hatóságok abból indulnak ki, hogy a támadás tervezett célpontja a nynäshamni menekültszállás volt. A város Stockholmtól 60 kilométerre délre található. Az Aftonbladet című svéd napilap értesülései szerint

a gyanúsítottak külföldi útlevelekkel rendelkeznek, néhányan közülük lengyel állampolgárok, akik Svédországban laknak és dolgoznak. A rendőrség azonban egyelőre nem tájékoztatott erről.

A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és társadalmi feszültségek is keletkeztek. Januárban tucatnyi huligán és neonáci gyűlt össze Stockholmban és szórólapokon merényletekre buzdítottak fiatal migránsok ellen. A kormány azóta határellenőrzést vezetett be a svéd-dán határon, ugyanakkor a skandináv állam hatóságai 140 ezer új menedékkérővel számolnak az idén.

mti