Lavrov a donbászi békéről és a Krímről


Szergej Lavrov szerint az Egyesült Államok azt szeretné, ha már az idén véglegesen, megnyugtatóan és békésen rendeződne a donbászi válság.

Erről az orosz fődiplomata egyik interjújában beszélt. A Kreml külügyére úgy érzékeli, hogy Washington mindenképp azt szeretné, ha már az idén kitörne a béke Kelet-Ukrajnában. Ez szerinte azzal magyarázható, hogy Barack Obama elnök leköszön 2016-ban, s szeretne minél több konkrét eredménnyel a háta mögött elbúcsúzni. Az egyik ilyen lehetne a kelet-ukrajnai véres konfliktus békés lezárása, vélte Lavrov.

Azt is elmondta, hogy meglátása szerint Kijev az ultimátumokra váltott Donbász ügyében. Mint fogalmazott,

„Kijev azt szeretné, ha mindenki letenné a fegyvert, és elhagyná a vidéket, s csak utána gondolkodna valamilyen decentralizációs elképzelésekről”.

Ez a minszki egyezmények feje tetejére állítása, húzta alá az orosz külügyminiszter.
Beszélt még a Krím félszigetről is. Meggyőződése, hogy hamarosan az egész világ elismeri annak Oroszországhoz tartozását. Szerinte ezt a folyamatot fogja segíteni, hogy a Krímen várhatóan megjelennek a nagy nemzetközi multik, s ez közvetlenül ahhoz vezet majd, hogy a világ országai is Oroszország részeként fognak tekinteni a félszigetre – olvashatjuk a korrespondent.net portálon.