Norvégia négymillió eurót ad humanitárius segítségként Ukrajnának


Ötmillió ukrán állampolgár igényel humanitárius segítséget, és közülük legalább másfél millióan belső menekültek, ezért Norvégia úgy döntött, hogy 40 millió norvég koronát, nagyjából 4,15 millió eurós segítséget nyújt a humanitárius helyzet javítására.

Erről a norvég Külügyminisztérium képviselője, Tore Hattrem nyilatkozott a Deutsche Welle oldalnak. Az összeg felét a norvég tanács kapja, ami az ország keleti részén lévő humanitárius problémákon igyekszik javítani, a második felét pedig a Nemzetközi Vöröskereszt és a Halo Trust aknamentesítéssel foglalkozó szervezet, illetve az ENSZ humanitárius kérdésekért felelős részlege kapja.

„Az ukrajnai konfliktus még mindig nagyon komoly. Fontos, hogy minden oldal betartsa a kötelezettségeit és a politikai megoldáson dolgozzon. Ez az én üzenetem lesz az ukrán kormánynak a látogatásom ideje alatt” – mondta Hattrem aki február hét és kilenc között Ukrajnában tartózkodik.

A kijevi látogatása alatt találkozni fog a kormány képviselőivel és ukrán aktivistákkal is. „Ukrajnának szüksége van a támogatásunkra, ugyanakkor látni akarjuk a fejlődéseket, és ukrán ígéretek megvalósulását” – tette hozzá a norvég államtitkár.