Pláza épülhet a leégett Ukrajna helyén


Egy lembergi székhelyű cégnek köze lehetett az ungvári Ukrajna áruházban pusztító tűzesethez – állítja az Ua-reporter a Prozak.info oldalra hivatkozva. A portált arra alapozza állítását, hogy az említett cég az üzletközpont szomszédságában egy pláza megépítését tervezte, aminek kivitelezése jelentősen csúszik.

Tervek szerint egy korszerű bevásárlóközpontot akartak építeni az Ukrajna mellé, amiben egy földalatti parkolóház is lett volna. Az áruház melletti egykori teret 2006-ban kerítették el deszkakerítéssel, az új bevásárlóközpontot pedig a tervek szerint idén adták volna át. Az építkezési dokumentációk szerint a megrendelő az lembergi Feba cég a kivitelező pedig egy szintén lembergi Levadia-Projekt vállalat. Az új bevásárlóközpont területe 17491 négyzetméter lenne.

Az újságírók kiderítették, hogy a cég csak bérli az elkerített földterületet, és nevetséges havi 306 hrivnya bérleti díjat fizet. A város központjában lévő terület értéke pedig mindössze 184 ezer hrivnya. A földbérlők 2013-ban további földdarabot kértek az akkori polgármestertől az építkezéshez, de ezt a városi tanács leszavazta.

A portál hipotézise szerint a befektetők csak a megfelelő időre vártak, és számukra a lembergi származású Bohdan Andrijiv polgármesteri kinevezése egy új lökést adott a projekt folytatásához. Andrijiv állítólag nemrég elszólta magát és azt mondta, hogy a leégett Ukrajna helyett egy korszerű bevásárlóközpont épülhet.