Pláza épülhet a leégett Ukrajna helyénEgy lembergi székhelyű cégnek köze lehetett az ungvári Ukrajna áruházban pusztító tűzesethez – állítja az Ua-reporter a Prozak.info oldalra hivatkozva. A portált arra alapozza állítását, hogy az említett cég az üzletközpont szomszédságában egy pláza megépítését tervezte, aminek kivitelezése jelentősen csúszik.

ukrajna_Aruhaz

Tervek szerint egy korszerű bevásárlóközpontot akartak építeni az Ukrajna mellé, amiben egy földalatti parkolóház is lett volna. Az áruház melletti egykori teret 2006-ban kerítették el deszkakerítéssel, az új bevásárlóközpontot pedig a tervek szerint idén adták volna át. Az építkezési dokumentációk szerint a megrendelő az lembergi Feba cég a kivitelező pedig egy szintén lembergi Levadia-Projekt vállalat. Az új bevásárlóközpont területe 17491 négyzetméter lenne.

Az újságírók kiderítették, hogy a cég csak bérli az elkerített földterületet, és nevetséges havi 306 hrivnya bérleti díjat fizet. A város központjában lévő terület értéke pedig mindössze 184 ezer hrivnya. A földbérlők 2013-ban további földdarabot kértek az akkori polgármestertől az építkezéshez, de ezt a városi tanács leszavazta.

A portál hipotézise szerint a befektetők csak a megfelelő időre vártak, és számukra a lembergi származású Bohdan Andrijiv polgármesteri kinevezése egy új lökést adott a projekt folytatásához. Andrijiv állítólag nemrég elszólta magát és azt mondta, hogy a leégett Ukrajna helyett egy korszerű bevásárlóközpont épülhet.