Trump és Sanders vitte a prímet


Republikánus oldalon Donald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét mutatják az első részeredmények az észak-keleti New Hampshire államban kedden megtartott első amerikai előválasztáson.

A szavazatok 92 százalékos feldolgozottsága mellett Bernie Sanders a voksok 60 százalékával vezetett a szavazók 38 százalékának bizalmát megszerző Hillary Clinton előtt.

A republikánusoknál Donald Trump a 92 százalékos feldolgozottságot mutató adatok szerint a szavazatok 35 százalékát tudhatta magáénak, míg John Kasich 16 százaléknál tartott. A harmadik helyre Ted Cruz jött fel, 12 százalékos eredménnyel.

Mindegyik elnökjelölt-aspiráns a kampányközpontban várta az eredményeket. Donald Trump kampányközpontjában a hívek már kora este győzelmi partit tartottak, pezsgőt bontottak és Trumpot éljenezték, míg Bernie Sanders választási eredményváróján lemezlovas felelt a hangulatért. A legtöbb újságíró azonban nem rájuk volt kíváncsi, hanem Hillary Clintonra, akinek kampány központjánál hosszú sorok kígyóztak. A politikusnő a férjével, Bill Clinton volt elnökkel és lányukkal, Chelsea-vel várta az eredményeket, és már este 8-kor gratulált vetélytársának, Bernie Sandersnek, elismerve ezzel a saját vereségét.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok táborában az utolsó két helyen Carly Fiorina üzletasszony és Ben Carson sebészprofesszor áll, valamivel több mint 4, illetve 2 százalékos támogatottsággal.
Ami viszonylagos meglepetést okozott: Donald Trump után a második helyre John Kasich ohiói kormányzó, majd harmadiknak Ted Cruz volt floridai kormányzó jött fel.

A republikánus táborban csalódottnak tartott Marco Rubio floridai szenátor kampány-szóvivője útján jelezte, hogy bár a tervek szerint New Hampshire-ből egyenesen Dél-Karolinába indult volna, de mégis inkább visszatér Washingtonba, hogy részt vegyen az Észak-Korea elleni szankciókról szóló kongresszusi szavazáson – irta az atv.hu.