Megadták az engedélyt: A világon először kísérletezhetnek emberi embriókkal


– A világon először kapott hivatalos engedélyt a Francis Crick Institute kutatóintézet arra, hogy humán embriókkal végezzen kísérleteket – írja a Magyar Idők. A kétkedők szerint a “méretre szabott embriók” kora következik.

Az emberi embriók génállományának manipulálása már a héten megkezdődött, a Kathy Niakan doktornő vezette csapat a meddőséget és a spontán vetélést okozó zavarok feltárására kapott engedélyt.

A kutatásra összesen hét napjuk van, utána meg kell semmisíteniük az embriókat.

Nagy-Britanniában 14 nap elteltével tekintik a megtermékenyített petesejtet életképesnek. Arról szó sem lehet, hogy anyaméhbe visszaültessék az embriókat.

Paul Nurse, az intézet vezetője szerint ezek a kísérletek alapvetőek ahhoz, hogy megértsük, miért fejlődik az egyik embrió jó egészségben, míg a másik elvetél. Száz megtermékenyített petesejtnek csupán a fele éri el a hólyagcsíra állapotot, amelyek közül 25 ágyazódik be a méhfalba, de csak 13 képes a három hónapon túli túlélésre. A kutatók úgy gondolják, mindez az úgynevezett OCT4 gén miatt van, amely irányítja ezt a folyamatot. A jelenleg engedélyezett génmódosítások azonban nem irányulnak az embriók megtapadásának elősegítésére.

Az emberi embriókkal több országban is próbáltak már kísérletezni, állami támogatást azonban még sehol sem kaptak erre. Az Egyesült Államokban magántőkével működtek ehhez hasonló kutatások, csak úgy mint Kínában, ahol egy súlyos vérszegénységet okozó gént próbáltak eltávolítani a DNS-ből.

A kantoni egyetem kutatói elismerték, hogy a kísérlet sikertelen volt, csak néhány embriónál sikerült kijavítani a hibát.

Az embriókat Kínában sem ültették vissza az anyaméhbe, hiszen az öröklődés hatásairól fogalmunk sincs, nem mellesleg a génmanipuláció veszélye, hogy a módosított gén nem kívánt mutációkat eredményezett, a beavatkozás más területen is kifejtette a hatását.