A szakértő szerint javult a helyzet Donbászon


Egy éve kötötték meg a Minszk II megállapodást, aminek hatására jelentősen csökkent a kelet-ukrajnai  területeken zajló harcok intenzitása. Kisebb összetűzések azonban még most is vannak, az áldozatok száma csökkent az előző évhez képest.

A konfliktus békés rendezéséről szóló egyezményben szereplő tűszünetet sorozatosan megszegték a felek, egymást hibáztatva a történtekért. Azonban Póti László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa szerin vitathatatlan, hogy a megállapodás hatására csökkent a harcok intenzitása.

“Szeptembere-októbere volt a múlt évben, amikorra lényegében ki tudták vonni a tüzérségi fegyvereket, ezáltal lényegesen csillapodott a konfrontáció a frontvonalon. Jelenleg úgy látszik, hogy megvan a politikai akarat minden fél részéről, hogy intenzív tárgyalások útján idén valamiféle kompromisszummal célba érjenek, ilyetén módon a Minszk II megvalósulófélben van, persze garancia nincsen rá, hogy milyen határidővel és milyen tartalommal.”

Angela Merkel a hónap elején Berlinben megbeszélést folyatott Petro Porosenko ukrán elnökkel. A német kancellár azt javasolta, az Oroszország elleni szankciókat mindaddig tartsa életben az Európai Unió, míg nem lesz tényleges fegyvernyugvás Kelet-Ukrajnában. Kiemelte, még mindig nem teljesült az az elvárás, hogy az EBESZ megfigyelői eljuthassanak a válságövezet határ menti részére. Az ukrán elnök a Berlinben tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Oroszország továbbra is küld csapatokat és fegyvereket a felkelők területére, és ezzel veszélyezteti a törékeny tűzszünetet.

“Továbbra is súlyos biztonsági kihívásokkal nézünk szembe Donbászban. Az oroszok nem tartják be a tűzszünetet, továbbra is támadják az ukrán erőket és civileket. Csak januárban 1200 lakalommal, tehát naponta átlagosan 400-szor sértették meg a tűzszünetet, lőttek tüzérséggel, olykor nehézfegyverekkel”

– mondta az ukrán elnök Berlinben. Kelet-Ukrajnában a Krím orosz annektálása után, 2014-ben tört ki fegyveres konfliktus az ukrán haderő és az oroszbarát felkelők között. A harcok sújtotta területen a hivatalos adatok szerint több ezer ember vesztette életét, többségük civil.