Nehéztüzérséget vontak az oroszok a Krím határához


Grandiózus hadgyakorlatot tart az orosz hadsereg közel az ukrán ellenőrzőpontokhoz. Elég vészjósló a felsorakoztatott haderő.

Oroszország Grad rakéta-sorozatvetőket és önjáró tüzérségi egységeket vont össze a Krím északi részén, közvetlenül az ukrán ellenőrzésű terület határánál – közölte Andrij Liszenko, az ukrán elnöki hivatal katonai szóvivője pénteken. A tisztviselő kiemelte, hogy az orosz fegyveres erők füstfüggönnyel takarják a csapatmozgásokat.

Liszenko szerint Oroszország teljes harckészültségbe helyezte déli és központi katonai körzeteit, légideszantos egységeit és katonai szállító repülőit.

“Az Oroszországi Föderáció déli részén és a Krím félszigeten folyó, úgynevezett hadgyakorlatokban 8500 katona vesz részt, továbbá 900 haditechnikai eszköz, 200 repülőgép és helikopter, valamint 50 hajó”

– mondta a szóvivő.

Szerinte az ilyen műveletek Oroszország Ukrajnával szembeni “ellenséges szándékairól” tanúskodnak, amire az ukrán hadvezetés kész hasonló válaszlépéseket tenni. Az Informnapalm nevű ukrán oldal eközben az Sz-300-as légvédelmi rendszer rakétáinak mintegy 40 konténeréről közölt képet. Az oldal szerint a felvétel Szevasztopol kikötőjében készült február 3-án.

 

mti