150 ezer pingvint ölt meg egy hatalmas jéghegy


Becslések szerint 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el egy hatalmas jéghegy miatt a Déli-sark keleti részén lévő Nemzetközösség-öbölben.

Az öbölbe nyúló Denison-fokon nagy Adélie-pingvin kolónia élt a közeli hatalmas nyílt vízi tengerfelület miatt. Ott ugyanis könnyebben tudnak vadászni. Azonban 2010-ben egy 2900 négyzetkilométeres jéghegy megfeneklett az öbölben, és elzárta a pingvinek vándorlási és élelmiszer szerzési útját a nyílt tengerekre.

A szárazföldön rekedt állatoknak azóta 60 kilométert kellett gyalogolniuk ahhoz, hogy eljussanak a part menti vizekhez és halászhassanak. Ebben a fáradságos gyaloglásban pedig az elmúlt években szinte az egész kolónia elpusztult – írja az MTI a The Guardian-ra hivatkozva.

2011 óta a 160 ezres kolónia körülbelül 10 ezer egyedre csökkent. Az Új-Dél-Walesi Egyetem klímakutató-központjának munkatársai szerint 20 éven belül teljesen kipusztulnak, ha a part menti jég nem olvad meg és nem találnak utat a nyílt vízre, vagy a jéghegy nem mozdul el az öbölből.

mti