Amerika ellen vetné be vegyi fegyvereit az Iszlám Állam


Legalábbis az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója, James Clapper ezt állította az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

James Clapper azt mondta, elég bizonyítékuk van azt kijelenteni, hogy az Iszlám Államnak vannak vegyi fegyverei – főleg mustárgáz –, és azt többször be is vetette. Ez a hírszerzés igazgatója szerint jelentős fejlemény, mert az 1995-ben egy vallási szekta által Tokióban elkövetett merénylet óta nem fordult elő, hogy szélsőséges szervezet vegyi fegyvert vessen be.

A nemzetközi terrorizmus történetének új fordulata egy „aggasztó trend” kibontakozásához vezethet, és gyökeres változást hozhat az Iszlám Állam felemelkedése révén kialakult konfliktusokban – tette hozzá.

Mindez szerinte az Egyesült Államokat is fenyegeti, mert vannak arra utaló adatok, hogy az Iszlám Állam legalábbis „szeretné” használni vegyi fegyvereit az amerikaiak ellen – mondta James Clapper. Arról nem beszélt, hogy Egyesült Államok területén vagy máshol történhet-e ilyen merénylet.
A CIA igazgatója egy amerikai televíziós műsorban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Iszlám Állam képes lehet Szírián kívüli használatra exportálni vegyi fegyverét.

mti