Amerika ellen vetné be vegyi fegyvereit az Iszlám ÁllamLegalábbis az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója, James Clapper ezt állította az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

mustargaz_iszlam_allam

James Clapper azt mondta, elég bizonyítékuk van azt kijelenteni, hogy az Iszlám Államnak vannak vegyi fegyverei – főleg mustárgáz –, és azt többször be is vetette. Ez a hírszerzés igazgatója szerint jelentős fejlemény, mert az 1995-ben egy vallási szekta által Tokióban elkövetett merénylet óta nem fordult elő, hogy szélsőséges szervezet vegyi fegyvert vessen be.

A nemzetközi terrorizmus történetének új fordulata egy „aggasztó trend” kibontakozásához vezethet, és gyökeres változást hozhat az Iszlám Állam felemelkedése révén kialakult konfliktusokban – tette hozzá.

Mindez szerinte az Egyesült Államokat is fenyegeti, mert vannak arra utaló adatok, hogy az Iszlám Állam legalábbis „szeretné” használni vegyi fegyvereit az amerikaiak ellen – mondta James Clapper. Arról nem beszélt, hogy Egyesült Államok területén vagy máshol történhet-e ilyen merénylet.
A CIA igazgatója egy amerikai televíziós műsorban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Iszlám Állam képes lehet Szírián kívüli használatra exportálni vegyi fegyverét.

mti