Aszad: Az a cél, hogy visszafoglaljuk az összes szíriai területet


Európának olyan feltételeket kell teremtenie, amelyek lehetővé teszik a szíriai menekültek hazatérését – hangoztatta pénteken Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnök az AFP francia hírügynökségnek adott exkluzív interjúban.

“Felszólítom az európai kormányokat, amelyek közvetlenül hozzájárultak a kivándorláshoz azzal, hogy támogatják a terroristákat és embargót vezettek be Szíria ellen, hogy segítsék a szíriaiak hazatérését”

– mondta az államfő.
A szíriai elnök első alkalommal nyilatkozott azóta, hogy múlt hónapban felfüggesztették a hamarosan a hatodik évébe forduló polgárháború befejezését célzó genfi béketárgyalásokat, és hadserege az orosz légierő támogatásával hatalmas offenzívát indított az észak-szíriai Aleppó térségében.
Aszad az egész ország visszafoglalása mellett kötelezte el magát, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az ellenzéki fegyveresek elleni harcok sokáig húzódhatnak.

“Az a cél, hogy visszafoglaljuk az összes szíriai területet, amely jelenleg a rezsim, a lázadók és a dzsihadisták által ellenőrzött részekre osztható. Ennek elérésére törekszünk mindenféle habozás nélkül (…), akár képesek vagyunk rá, akár nem”

– tette hozzá a szíriai elnök.
Az államfő azt mondta, hogy hajlandó tárgyalni az ellenzékkel, de közben folytatja a harcot a fegyveres felkelők ellen, akiket csak terroristának titulált.
Bassár el-Aszad megjegyezte, hogy az Aleppó közelében zajló csatának nem az ország második legnagyobb városának elfoglalása a célja, hanem a Törökországot Aleppóval összekötő útvonal “elvágása”.

“Ez a terroristák legfőbb utánpótlási útvonala” – mondta a szíriai elnök, utalva a Törökország, Szaúd-Arábia és Katar által támogatott felkelőcsoportokra.

Aszad nem zárta ki egy szaúdi vagy török katonai beavatkozás kockázatát, hozzátette azonban, hogy erői készek szembenézni ezzel.

“Ez egy olyan lehetőség, amelyet nem zárhatok ki, annál az egyszerű oknál fogva, hogy (Recep Tayyip) Erdogan (török elnök) intoleráns, radikális, a muzulmán testvéreket támogatja és oszmán álmokat kerget”

– mondta, és hozzátette, hasonló a véleménye Szaúd-Arábiáról.
Aszad kategorikusan visszautasította az ENSZ vádjait, miszerint a szíriai rezsim háborús bűnöket követett el. Az elnök szerint a világszervezet beszámolói alaptalanok és átpolitizáltak.
Hétfőn az ENSZ szakértői azt a vádat fogalmazták meg a damaszkuszi rezsimmel szemben, hogy a börtönökben szisztematikusan gyilkolják a fogvatartottakat.

Bassár el-Aszad az interjúban azt is világossá teszi: nem tart attól, hogy a neki felrótt bűnökért egyszer majd bíróság előtt kellene felelnie.
Az öt éve tartó szíriai polgárháborúban eddig több mint 260 ezren haltak meg, a második világháború óta példátlan migrációs válságot okozott Európában, és lehetővé tette az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet számára, hogy ellenőrzése alá vonja Szíria és Irak jelentős részét.

mti