Amerika figyelmeztette Orbánt a moszkvai út előtt


Orbán Viktor magyar kormányfő diplomáciai szempontból érzékeny pillanatban látogat a jövő héten Moszkvába. A NATO és az Európai Unió egyaránt aggodalommal szemléli a Kreml állítólagos ukrajnai agresszióját és harcias retorikáját.

A Népszabadság úgy tudja, az elmúlt hetekben az USA diplomáciai csatornákon keresztül felhívta a magyar kormány figyelmét arra, hogy biztonsági és politikai szempontból is azt tartják szerencsésnek, ha a NATO tagjai a szövetség országaiban gyártott fegyverzetet vásárolnak. Ez erősíti a szövetség összetartását, és garantálja a folyamatos pótalkatrész- és kenőanyag-ellátást.
Putyin és Orbán megbeszélésein várhatóan szóba kerül az unió által a Krím félsziget „bekebelezése” miatt elrendelt és félévente meghosszabbított szankciók ügye. Bár Magyarország hangsúlyozza,
milyen gazdasági hátrányt jelentenek számára az agrárexportot érintő orosz válaszlépések, a magyar kormány nem tudta elérni a szigor enyhítését.

Orbán moszkvai útja előtt Szijjártó Péter az Egyesült Államokba látogat. New Yorkban részt vesz az ottani magyar kereskedőház rendezvényén, utána pedig feltehetőleg a texasi Dallas-Fort Worthbe repül, ahol az American Airlines légitársasággal tárgyal. A Nol forrásai nem tudnak róla, hogy a külügyi tárca vezetőjét fogadnák az amerikai külügyminisztériumban.