Telefonon egyeztetett Obama és Putyin

US President Barack Obama (R) and Russian President Vladimir Putin hold a bilateral meeting in Los Cabos, Mexico on June 18, 2012 on the sidelines of the G20 summit. Obama and President Vladimir Putin met Monday, for the first time since the Russian leader's return to the presidency, for talks overshadowed by a row over Syria. The closely watched meeting opened half-an-hour late on the sidelines of the G20 summit of developed and developing nations, as the US leader sought to preserve his "reset" of ties with Moscow despite building disagreements. AFP PHOTO/Jewel Samad

Telefonon egyeztetett egymással Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai rendezés érdekében való együttműködésről – jelentette vasárnap a Ria Novosztyi orosz hírügynökség a Kremlre hivatkozva.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Putyin tudatta Obamával, hogy egységes, nemzetközi terrorizmus-ellenes frontot kellene létrehozni. A Ria Novosztyi értesülése szerint

Putyin és Obama kívánatosnak tartja, hogy a két ország védelmi minisztériumai munkakapcsolatot építsenek ki egymással az Iszlám Állam elleni összehangolt fellépés érdekében.

A két vezető megállapodott: fokozzák a diplomáciai együttműködést annak értelmében, hogy érvényt szerezzenek annak a megállapodásnak, amelyet a héten Münchenben sikerült tető alá hozni, és melynek értelmében fegyvernyugvást kell létrehozni Szíriában.

Putyin és Obama is pozitívan értékelte a müncheni nagyhatalmi találkozót.Az orosz és az amerikai elnök a tűzszünet ügye mellett még a válság humanitárius vonatkozásaira fektetett nagy hangsúlyt, valamint az ukrajnai helyzetről is szót ejtettek – tájékoztatott a Kreml.

mti