Az állam visszaveszi a pénzét


Az állam bíróságok útján akarja visszaszerezni a lakosoknak nyújtott állami támogatásokat.

Miután a megfelelő szervek leellenőrzik az állampolgárok vagyonnyilatkozatát, gyakran kiderül, hogy az igénylőnek több autója és lakása is van, és ennek eredményeként akár 10 ezer hrivnyát is vissza kell fizetni az államkasszába.

Egy ternopoli lakos 2014-ben kapott állami támogatását kell visszafizetnie, mert kiderült, hogy a vagyonnyilatkozatból kimaradt a férje 2002-es évjáratú Mercedese, és MAZ, illetve GAZ teherautója. Egy bíróság most arra kötelezte, hogy 2,5 ezer hrivnyát fizessen vissza az államnak.

Egy mikolajivi igénylő a felesége autóját felejtette el beírni a vagyonnyilatkozatába és ezért 1047 hrivnyát kell visszafizetnie, míg egy másik lakos a lakását felejtette ki a nyilatkozatból, ami 4,2 ezer hrivnyájába került.

A Zak-kor szerint jelenleg számos hasonló eset van az országban, amikor a szociális szolgálatok egy értesítést is küldenek a lakosoknak, hogy hamis adatokat közöltek a nyilatkozatukban. „Az emberek már kapják ezeket a boldogító leveleket. Méghozzá ezekben azt írják, hogy a befizetés elmulasztása esetén szankciókat fognak alkalmazni és 25 ezer hrivnyát kell pótdíjként befizetni. Nemcsak az elmúlt évet ellenőrzik, hanem hármat visszamenőleg. Az elektronikus bejegyzések megkönnyítették az információ hozzáférést és az ellenőrzést” – nyilatkozta Ivan Liberman ügyvéd.