A szír nagykövet Moszkva pártján áll


Hétfőn ötven civil halt meg Szíriában. Az ENSZ szerint „a nemzetközi jog súlyos megsértése” történt.

Határozottan visszautasította kedden Moszkva azokat a vádakat, hogy orosz harci repülőgépek mértek légicsapásokat kórházakra, iskolákra és más civil célpontokra Szíriában, több polgári lakos halálát okozva. „Kategorikusan visszautasítjuk ezeket az állításokat. Akik így nyilatkoznak, sohasem tudják semmilyen módon alátámasztani ezt.” – mondta Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

Hétfőn az észak-szíriai Aleppó és Idlíb tartományokban legalább öt egészségügyi intézményt és két iskolát ért rakétacsapás, és a támadásokban az ENSZ szerint közel ötven civil halt meg, köztük gyerekek. A támadásokat Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár „a nemzetközi jog súlyos megsértésének” tekinti. Egy egészségügyi kórházat szintén támadás ért.

Rijád Hadad, Szíria moszkvai nagykövete hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a szóban forgó kórházat amerikai repülőgépek bombázták. Az Egyesült Államok elítélte az észak-szíriai csapásokat, a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet és orosz szövetségesét téve felelőssé a történtekért.