A vendégmunkások tartják el Ukrajnát


Az ukrán vendégmunkások milliárdokat hoznak haza Ukrajnába, gyakorlatilag ők töltik fel a büdzsé nagy részét.
A külföldön dolgozó ukrán állampolgárok sokkal több pénzt küldenek haza, mint amennyit befektetnek Ukrajnába a külföldi vállalatok és szervezetek együttvéve. Erről a Szvoboda rádió számolt be a Nemzetközi Migrációs Szervezet adataira hivatkozva.
Egy felmérés adatai szerint az ukránok 2014-ben hivatalos és nem hivatalos csatornákon keresztül 2,8 milliárd dollárt küldtek haza. Ezen kívül 100 millió dollár értékben élelmiszereket, elektronikai berendezéseket és más tárgyakat hoztak haza.
„Ez az egész arról tanúskodik, hogy hatékony vezetés alatt a munkamigráció és az általa generált bevételek jótékony hatással lehetnek Ukrajna humanitárius, szociális, gazdasági és kulturális fejlődésére” – mondta Manfred Profazi, a Nemzetközi Migrációs Szervezet vezetője.
A felmérés azt is bebizonyította, hogy minden ötödik vendégmunkás szívesen fektetné pénzét egy hazai vállalkozásba. Többségük építkezésbe, turizmusba és kiskereskedelembe fektetne. A felmérés azt is megmutatta, hogy a külföldön dolgozó ukránok többsége (30%) Oroszországban dolgozik.  Az ország lakói ezen kívül a leggyakrabban Lengyelországban (21%), Csehországban (15%) és Olaszországban küzdenek a megélhetésért.